DRUKUJ
2018-06-04

Ogólny schemat kontroli

OGÓLNY SCHEMAT WYKONYWANIA KONTROLI W POWIATOWEJ STACJI SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNEJ W RAMACH BIEŻĄCEGO I ZAPOBIEGAWCZEGO NADZORU SANITARNEGO

Schemat opisuje sposób postępowania pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy przeprowadzaniu kontroli w ramach bieżącego i zapobiegawczego nadzoru sanitarnego. Tryb postępowania wynika z Zarządzeń Głównego Inspektora Sanitarnego regulujących sposób wykonywania inspekcji.

1. W związku ze sprawowaniem bieżącego i zapobiegawczego nadzoru sanitarnego oraz prowadzeniu działalności zapobiegawczej i przeciwepidemicznej w zakresie chorób zakaźnych i innych chorób powodowanych warunkami środowiska, przeprowadza się kontrole planowane i nieplanowane.

2. Kontrole planowane przeprowadza się zgodnie z harmonogramem kontroli. Harmonogram jest opracowywany zgodnie z przyjętymi zasadami po dokonaniu analizy prawdopodobieństwa naruszenia prawa

3. Czynności kontrolne wykonuje na podstawie przepisów prawa, procedur oraz instrukcji w danym obszarze nadzoru.

4. W przypadku kontroli przedsiębiorcy, postępuje się zgodnie z przepisami ustawy – Prawo przedsiębiorców.

5. Do obowiązków kontrolującego należy przestrzeganie poufności i ochrony praw własności.

6. Kontrolujący wykonują czynności kontrolne w sposób bezpieczny i możliwie niezakłócający funkcjonowania jednostki kontrolowanej.

7. Kontrolujący rozpoczynając kontrolę:

a) powiadamia o swojej obecności kierownika kontrolowanego obiektu lub osobę przez niego upoważnioną do reprezentowania kontrolowanego obiektu;

b) okazuje legitymację służbową;

c) przedstawia kontrolowanemu upoważnienie do kontroli oraz informuje o celu i zakresie przeprowadzanej kontroli

d) żąda od kontrolowanego książki kontroli lub dziennika budowy i dokonuje w niej stosownych wpisów.

8. Kontrolujący ma prawo wykonywać czynności nadzorowe w obiektach budowlanych, mieszkaniach, posesjach oraz wszystkich pomieszczeniach i urządzeniach znajdujących się na ich terenie.

9. Kontrolujący ma prawo żądać udzielania pisemnych lub ustnych informacji, okazywania dokumentów i udostępnienia wszelkich danych, wyników badań i pomiarów, związanych z przeprowadzaną kontrolą. Powinien również mieć możliwość pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

10. Jeżeli warunki przeprowadzania kontroli tego wymagają, kontrolujący wykonuje czynności kontrolne w odzieży ochronnej oraz stosując środki ochrony indywidualnej zapewnione przez kontrolowanego, wymagane ze względu na rodzaj wykonywanej czynności, gwarantujące bezpieczne wykonanie tych czynności.

11. Pracownik inspekcji sanitarnej wykonuje następujące czynności:

a) zbiera informacje o kontrolowanym obiekcie, zakresie działalności;

b) dokonuje oględzin obiektu, bądź jego części;

c) jeżeli zachodzi potrzeba dokonuje badań, pomiarów i poboru próbek;

d) analizuje i ocenia dokumentację;

e) w razie potrzeby sporządza dokumentację w postaci zapisu dźwięku lub obrazu.

12. Po zakończeniu inspekcji kontrolujący:

a) omawia wyniki kontroli z kierującym obiektem lub jego upoważnionym przedstawicielem;

b) dokonuje wpisu w książce kontroli lub dzienniku budowy;

c) sporządza protokół kontroli i niezbędne załączniki do dokumentacji kontrolnej;

d) jeden egzemplarz protokołu przekazuje upoważnionej osobie - żądając od tej osoby potwierdzenia odbioru dokumentów.

13. W przypadku odmowy podpisania dokumentów przez kierującego obiektem lub jego upoważnionego przedstawiciela, pracownik przeprowadzający kontrolę wpisuje w protokole powód odmowy jego podpisania.

14. Kontrolowany może wnieść do protokołu kontroli zastrzeżenia, w terminie określonym w protokole.