Ogólny schemat kontroli
OGÓLNY SCHEMAT WYKONYWANIA KONTROLI W POWIATOWEJ STACJI SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNEJ W RAMACH BIEŻĄCEGO I ZAPOBIEGAWCZEGO NADZORU SANITARNEGO
Schemat opisuje sposób postępowania pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy przeprowadzaniu kontroli w ramach bieżącego i zapobiegawczego nadzoru sanitarnego. Tryb postępowania wynika z Zarządzeń Głównego Inspektora Sanitarnego regulujących sposób wykonywania inspekcji.
1. W związku ze sprawowaniem bieżącego i zapobiegawczego nadzoru sanitarnego oraz prowadzeniu działalności zapobiegawczej i przeciwepidemicznej w zakresie chorób zakaźnych i innych chorób powodowanych warunkami środowiska, przeprowadza się kontrole planowane i nieplanowane.
2. Kontrole planowane przeprowadza się zgodnie z harmonogramem kontroli. Harmonogram jest opracowywany zgodnie z przyjętymi zasadami po dokonaniu analizy prawdopodobieństwa naruszenia prawa
3. Czynności kontrolne wykonuje na podstawie przepisów prawa, procedur oraz instrukcji w danym obszarze nadzoru.
4. W przypadku kontroli przedsiębiorcy, postępuje się zgodnie z przepisami ustawy – Prawo przedsiębiorców.
5. Do obowiązków kontrolującego należy przestrzeganie poufności i ochrony praw własności.
6. Kontrolujący wykonują czynności kontrolne w sposób bezpieczny i możliwie niezakłócający funkcjonowania jednostki kontrolowanej.
7. Kontrolujący rozpoczynając kontrolę:
a) powiadamia o swojej obecności kierownika kontrolowanego obiektu lub osobę przez niego upoważnioną do reprezentowania kontrolowanego obiektu;
b) okazuje legitymację służbową;
c) przedstawia kontrolowanemu upoważnienie do kontroli oraz informuje o celu i zakresie przeprowadzanej kontroli
d) żąda od kontrolowanego książki kontroli lub dziennika budowy i dokonuje w niej stosownych wpisów.
8. Kontrolujący ma prawo wykonywać czynności nadzorowe w obiektach budowlanych, mieszkaniach, posesjach oraz wszystkich pomieszczeniach i urządzeniach znajdujących się na ich terenie.
9. Kontrolujący ma prawo żądać udzielania pisemnych lub ustnych informacji, okazywania dokumentów i udostępnienia wszelkich danych, wyników badań i pomiarów, związanych z przeprowadzaną kontrolą. Powinien również mieć możliwość pobierania próbek do badań laboratoryjnych.
10. Jeżeli warunki przeprowadzania kontroli tego wymagają, kontrolujący wykonuje czynności kontrolne w odzieży ochronnej oraz stosując środki ochrony indywidualnej zapewnione przez kontrolowanego, wymagane ze względu na rodzaj wykonywanej czynności, gwarantujące bezpieczne wykonanie tych czynności.
11. Pracownik inspekcji sanitarnej wykonuje następujące czynności:
a) zbiera informacje o kontrolowanym obiekcie, zakresie działalności;
b) dokonuje oględzin obiektu, bądź jego części;
c) jeżeli zachodzi potrzeba dokonuje badań, pomiarów i poboru próbek;
d) analizuje i ocenia dokumentację;
e) w razie potrzeby sporządza dokumentację w postaci zapisu dźwięku lub obrazu.
12. Po zakończeniu inspekcji kontrolujący:
a) omawia wyniki kontroli z kierującym obiektem lub jego upoważnionym przedstawicielem;
b) dokonuje wpisu w książce kontroli lub dzienniku budowy;
c) sporządza protokół kontroli i niezbędne załączniki do dokumentacji kontrolnej;
d) jeden egzemplarz protokołu przekazuje upoważnionej osobie - żądając od tej osoby potwierdzenia odbioru dokumentów.
13. W przypadku odmowy podpisania dokumentów przez kierującego obiektem lub jego upoważnionego przedstawiciela, pracownik przeprowadzający kontrolę wpisuje w protokole powód odmowy jego podpisania.
14. Kontrolowany może wnieść do protokołu kontroli zastrzeżenia, w terminie określonym w protokole.